O Rabu

GEOGRAFSKI POLOŽAJ

otok Rab

Širina: 44°45′ N
Dužina: 14°46 ‘ E
Površina: 90,8km²
Broj stanovnika: 9.000
Klima: mediteranska
Sunčanih sati godišnje: 2.600
Vjetrovi: zimi bura i jugo, ljeti maestral
Prosječna godišnja temperatura zraka: 16,8°C
Srednja ljetna temperatura: 26°C, uobičajena od sredine srpnja do sredine kolovoza 35-43°C

Hrvatska je zapanjujuće lijepa zemlja bogata baštinom i zadivljujućim krajolicima. Jadranska obala je posebno zanimljiva zbog svojih starih mediteranskih gradića i karakteristične slike crvenih krovova okruženim planinama i azurne boje mora uz prekrasne plaže. Otok Rab jedan je od dragulja tog prekrasnog blago te idealno mjesto za odmor koje pruža jedinstveno iskustvo u bilo koje doba godine. To je razlog zašto mnogi kažu „jednom Rab – uvijek Rab“ te se vraćaju iz godine u godinu ili se čak nasele na otoku što nije karakteristično za ova vremena.

karta1     karta2

Rab je otok Kvarnera u Pimorsko-goranskoj županiji koji je već 1889. Godine proglašen morskim odmaralištem i spa resport. Britanski kralj Edward VIII i američki Lady Wallis Simpson dali su novi poticaj turizmu boravkom na otoku tijekom svog putovanja Jadranom i Mediteranom 1936. Kada se zaljubljeni par zaustavio u prekrasnom starom gradu sa četiri zvonika i gdje su se kupali goli, te na taj način započeli novu epohu i svjetski trend – naturizam.

galerija Rab 1

Otok Rab obiluje različitostima; ugodna mješavina starog grada i prirode te prekrasnih uvala, privlači posjetitelje iz godine u godinu. Rab je bogat kulturnom baštinom i pun mediteranskog duha bogat fascinantim raznolikostima prirodnih resursa na vrlo malom prostoru: od Mjesečevog krajolika, tj. Kamene pustinje okrenute prema kopnu do bogatih šuma hrasta crnike, čistih uvala, pješčanih plaža, pri-rodnih dolina i brda. Rab broji godišnje 2600 sunčanih sati dok su zime su blage s temperaturama od 8-10C.

galerija Rab 2

Istoimeni grad Rab nalazi se na uskom dijelu kopna koji stvara posebnu vedutu jedrenjaka s četiri zvonika što privlači brojne posjetitelje. Brojne gotičke i renesansne palače, crkbe i zvonici, rimske zidine grada, stare ulice i loža svjedoče kako je Rab bio poseban i u prapovijesna vremena. Uz grad Rab, otok ima sedam idiličnih mjesta; Barbat, Banjol, Palit, Kampor, Mundanije, Supetarska Draga i Lopar. U svakom od tih malih sela moogu se pronaći prekrasne uvale i plaže, ali i šetnice te brojne smještajne jedinice kao što su apartmani i sobe.

galerija Rab 3

Danas su kultura i povijest Raba inkorporirani u turizam. Neke od rapskih kulturnih i povijesnih spomenika spadaju među važne i lijepe primjerke arhitekture kao što su naprimjer Crkva i zvonik Sv. Marije, samostan i crkva Sv. Andrije, gradska loža te palača Nimira. Kultura, povijest, priroda, i što je najvažnije, ljudi ovog otoka će učiniti odmor nezaboravnim. Na otoku nema industrije, tako da je priroda netaknuta, a otočani žive pretežito od turizma, trgovine i tradicionalnih obrta. Otok nastanjuje približno 9.000 stanovnika.

galerija Rab 4

Glavne gospodarske grane su poljoprivreda, ribarstvo, brodogradnja, trgovina i turizam. Sa svojom blagom klimom i vegtetacijom, čistim morem i gostoprimstvom stanovnika, otok Rab privlači turiste već 125 godina. U turizmu je osvojio brojne nagrade i proglašavan puno puta najboljim odredištem. Među mnogim priznanjima Rab je osvojio srebrnu medalju na Europskom gradu cvijeća 2005.godine i europsku nagradu za kulturnu baštinu. Osvojio je nekoliko puta i nagrade na razini Hrvatske; Plavi cvijet i Turistički cvijet te dvije prve nagrade za najbolje turističko mjesto na Jadranu. Osim nagrada za turističko odredište i brojni turistički radnici također osvajaju razne nagrade u svojoj struci kao što su kuhari i barmeni.

galerija Rab 5

Za sladokusce, tradicionalna kuhinja otoka daje mnogo okusa baziranih najviše na plodovima mora te domaćem povrće, voću i mesu a začinjeno karakterističnim aromatičnim biljem i začinima. Najpopularniji rapski specijalitet je tradicionalna Rapska torta.

Noćni život na Rabu odvija se oko mnogih kafića, koktel barova i njihovih terasa ili beach partija. Možete kušati izvrsna jela i fina vina u mnogobrojnim ali odličnim restoranima, uživati u koncertima klasične glazbe, izložbama, raznim događanjima kao viteškom turniru i Srednjovjekovnom festivalu poznatom pod Rapska fjera ili jednostavno prošetati stoljećima starom gradskom jezgrom.

galerija Rab 6 galerija Rab 7

Rab sigurno stoji na vrhu kao jadranska destinacija izvrsnosti zbog svojih prirodnih resursa, povijesne i kulturne baštine, tradicionalnih običaja i proslava, lokalne gastronomije ali i usluge. Ukoliko posjetite naš otok garantiramo Vam nezaboravno iskustvo, kao što i mnogi turisti kažu. Bilo da želite uživati u blagoj klimi, šetati mirnim otokom, otkriti stoljeća povijesti i baštine ili jednostavno upijati sunce na nekoj od prekrasnih plaža, možete očekivati toplu dobrodošlicu svih Rabljana.

galerija Rab 8 galerija Rab 9